Вести

Николи Радосављевићу уручено највише признање Гарде Србије

Командант Гарде Војске Србије, генерал-мајор Миломир Тодоровић, уручио је на пригодној свечаности у просторијама Гарде, захвалнице појединцима који су у протеклом периоду дали изузетан допринос у промовисању, раду и угледу Гарде Војске Србије, а поводом 190 година од оснивања ове елитне јединице.

Ради се о највишем признању које додељује Гарда Србије, а међу добитницима је и народни посланик у Народној скупштини Републике Србије Никола Радосављевић.

Уручујући му признање генерал-мајор Миломир Тодоровић је рекао:

“Признање које додељујем Николи Радосављевићу иде у праве руке, у руке доброг човека и патриоте, који је увек био у служби народа, а нарочито сада када је и народни посланик и када још више може и помаже грађане Србије. Радосављевић је у протеклом периоду као искрен пријатељ Гарде Војске Србије несебично помагао и сигуран сам да ће тако бити и у будућности. Гарда је увек била први утисак и огледало Србије за све државнике који кроче на наше тло, а Радосављевић је управо то исто огледало и као прави гардиста представља грађане Србије у високом дому какав је Народна скупштина Србије. Још једном - хвала на свему".

Примајући признање народни посланик Никола Радосављевић је рекао:

“Велика ми је част и задовољство бити у оваквом друштву и бити пријатељ Гарде Војске Србије што је заиста привилегија. Драго ми је што је Гарда Војске Србије препознала моје искрено пријатељство и дивљење према овој јединици која је по много чему јединствена у свету. Ово признање је истовремено и признање за грађане моје Јагодине, Поморавља и шире. Морам да признам да ми је ово признање посебно драго и биће ми велики подстрек да још више радим на промоцији вредности Гарде Војске Србије, а то је дух српског војника победника."

Поред Николе Радосављевића, ово признање су добили некадашњи командант јединице, генерал Веселин Шљиванчанин, као и појединци из МУП-а Републике Србије.

Прва гардијска јединица у Србији формирана је на основу наредбе књаза Милоша Обреновића на Ђурђевдан, 6. маја 1830. године и та јединица се тада звала „Гвардија“. Данас је Гарда јединица Војске Србије у рангу бригаде, непосредно потчињена Генералштабу Војске Србије.

 

 

 

Извор: Градски одбор СНС у Јагодинии