Вести

Радосављевић са амбасодором Словачке Федором Росоховим

Народни посланик Никола Радосављевић, који је и председник Посланичке групе пријатељства са Словачком одржао је у Народној скупштини Републике Србије заједно са својим сарадницима, изузетно успешан састанак са амбасадором Словачке у Србији, његовом екселенцијом Федором Росоховим.

У веома садржајном и искреном разговору размотрен је читав низ актуелних питања где је констатовано нераскидиво пријатељство две земље и разматран читав низ заједничких идеја са посебним акцентом на унапређењу и онако сјајних односа две земље, са посебном пажњом на јачању привредних веза.

Тим поводом Никола Радосављевић је између осталог рекао:

"Могу да вам кажем да сам изузетно задовољан састанком и да будем искрен то сам и очекивао, јер су Србија и Словачка две земље са дугом традицијом пријатељских односа који наравно увек могу да буду бољи. Посебно ми је драго што сам ја лично још 2018. године у Народној скупштини Републике Србије покренуо иницијативу јачања сарадње две земље и подизање нивоа односа на још виши ниво. Епилог између осталог и тог мог ангажовања је јасно видљив и на егзактним подацима који кажу да је 2022. године робна размена две земље достигла рекордни износ од 1,1 милијарду евра. Желим да у наредном периоду привредну сарадњу две земље заједно са нашим пријатељима из Словачке подигнемо на још вишу лествицу. У неколико наврата сам боравио на сопствену иницијативу у Словачкој где сам разговарао са њиховим привредницима и могу да кажем да веома добро познајем и људе и привредно-политичке односе у тој земљи. То је наравно предуслов за неке даље кораке. Мој циљ је да привучемо инвеститоре из Словачке у нашу земљу, а имајући у виду да сам из Јагодине потрудићу се да и тај град добије инвеститора из ове земље који би покренуо производњу и упослио Јагодинце који би зарађивали баш пристојне плате. Посебно бих истакао да сам се захвалио амбасадору Росохову на доследном ставу Словачке по питању територијалног интегритета Србије на Косову и Метохији, јер као што је познато Словачка иако чланица Европске уније и НАТО пакта није подлегла притисцима и није признала независност наше јужне покрајине. Иницирао сам да следећи сусрет у овом формату буде организован већ 23. маја, а за септембар смо договорили одржавање међувладине комисије за подршку привредне сарадње две земље. Велики сам оптимиста по питању даље сарадње две пријатељске земље", закључио је Радосављевић.