Вести

Радосављевић: Законом о Хиландару испуњен завет Светог Саве

Говорећи у Народној скупштини Републике Србије о предлогу Закона о очувању културно историјског наслеђа манастира Хиландар, народни посланик Никола Радосављевић је између осталог рекао:

"Предлог закона је плод посете председника Александра Вучића Хиландару, где је председник Вучић дочекан уз све почасти као и сви ранији српски владари који су се борили за очување српских светиња и српског народа. Данас је историјски дан и данас, наш 12. сазив Народне скупштине улази у историју усвајањем овог закона."

Радосављевић је у даљем излагању подсетио јавност и народне посланике на историјат Хиландара и његову важност као најстарије српске институције која делује у континуитету од 1198. године, али и о трошковима које ова светиња и њени монаси имају, нарочито на проблеме везане за струју као и о броју људи који посете Хиландар, а добију храну и преноћиште тако да се ништа никоме се наплаћује, апострофирајући да се на овај начин обезбеђује сигурна финансијска помоћ за функционисање и обнову манастира Хиландар.

Радосављевић је говорио и о Светосавском типику који је како каже уједно и звезда водиља председнику Александру Вучићу, а одражава начин како треба да живе Срби.

"Председник Вучић враћа све оно што је значајно за Србију и Србе ма где они живели. Када је предложио да се подигне споменик Стефану Немањи, када је пре неколико дана велелепном церемонијом обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе председник Вучић је управо био вођен Светосављем. Светосавска Србија никада никог не мрзи, она воли и поштује све нације, али мора да брине и о свим Србима ма где они живели. Овим законом смо уствари сви ми као народни посланици и сваки део Србије који ми представљамо сјединили са Хиландаром и овај закон доносимо у име свих грађана Србије. Велики је благослов за овај наш сазив народне скупштине да гласа за овај закон”, додао је Никола Радосављевић.

Радосављевић је говорио и о својим импресијама током боравка на Хиландару, о виновој лози чији плодови помажу у зачећу деце, донео је у скупштину и показао посланицима жир са хиландарских кипариса који у пресеку има крст, свето маслиново уље са маслине које је посадио цар Душан, говорио о бунару који не пресушује, а који је ископао сам Свети Сава 1198. године, закључивши:

”Хиландар повезује сваког Србина, сваку српску кућу, сваког српског родитеља, али поштујући и волећи све друге. И нека живи овај дан, да памтимо овај дан као историјски када смо сви ми овде народни посланици испунили завет Светог Саве, сјединили Хиландар са српским народом где год да се он налази. Ми сада сви поред наше куће Србије имамо још једну кућу, то је манастир Хиландар. Благослов са Хиландара који сам донео уручићу шефу наше посланичке групе господину Мартиновићу, да имамо сећање на овај дан. Живела Србија, живео манастир Хиландар, живео председник Александар Вучић”, завршио је излагање народни посланик Никола Радосављевић.

 

 

 

Извор: Градски одбор СНС у Јагодини