Вести

Унија жена отпочела трибине на тему здравља

Унија жена Градског одбора Српске напредне странке у Јагодини у сарадњи са Саветом за здравство организовала је у селу Бунар трибину на тему превенције када је у питању карцином грлића материце и карцином дојке.

У веома квалитетном и садржајном предавању др Јелена Тодоровић - Миленковић указала је на све опасности и узроке јављања ових болести код жена као и о томе колико је важна превенција и још више начин живота, животне навике и одабир партнера.

Најбоља заштита је наравно редован превентивни гинеколошки преглед, а оваква предавања имају за циљ да управо подсете жене на ову чињеницу које оне знају, а занемарују из разноразних разлога.

На изузетно посећеној трибини жене су веома активно учествовале и на сва питања добиле су стручан одговор докторке Јелене Тодоровић - Миленковић.

Организатори овог предавања нису крили задовољство одазивом жена и њиховом заинтересованошћу за ову тему.

“Србија је нажалост друга у Европи по смртности од ових болести и уколико желимо да победимо ову црну статистику, морамо да радимо управо на превенцији и да схватимо да је она од суштинске важности. Драго ми је да овде у Бунару вечерас заинтересованост жена била на високом нивоу. Надам се да ће тако бити и у осталим селима. Захвалила бих се председници Савета за здравство нашег Градског одбора Милици Павловић на сарадњи као и нашој драгој др Јелени Тодоровић - Миленковић на одличној презентацији. Велико хвала и нашем председнику Градског одбора СНС у Јагодини и народном посланику Николи Радосављевићу на несебичној подршци коју пружа када су све активности Уније жена у питању али и једном младом момку, управо мештанину села Бунара, Николи Петровићу, који је помогао у организацији и да ово предавање буде овако успешно”, изјавила је председница Уније жена ГрО СНС Јагодина Маријана Милошевић.

Милица Павловић, председница Савета за здравство Градског одбора СНС у Јагодини је такође изнела своје мишљење по завршетку трибине:

“Наша земља нажалост има лошу статистику од обољења карцинома грлића материце и карцинома дојки. Како је висок проценат смртности од наведених болести и како се у нашем граду тек 10% жена јави на превентивни преглед Савет за здравство Градског одбора СНС у Јагодини у сарадњи са Унијом жена Градског одбора СНС у Јагодини организовала је нашим суграђанкама предавања на те теме како би их више информисала зашто је превентива битна и шта је то што је потребно да ураде како би откриле болест на време и избегле теже клиничке слике па и смртни исход".

У наредном периоду овакве трибине ће бити одржане у више месних заједница на територији Јагодине укључујући и села а ефекат ће, нема сумње, бити одличан.

 

 

 

Извор: Градски одбор СНС Јагодина